Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Vérfagyasztó Pécs

Rajongok Pécsért, bár tudom, hogy itt sem minden fenékig tejföl és nincs kolbászból a kerítés. Sőt, a valóság néha véresen komoly. Gondoltam tehát, összeszedem a vérfagyasztó városi történeteket, hátha érdekel valakit. Tocsogni fogunk és forgatjuk a gyomrokat.

Friss topikok

Robbanás a városházán

vérebek 2012.03.06. 18:13

Pécs belvárosának legnagyobb tömegszerencsétlenségéről már sokan írtak, de mégis kevesen ismerik. Beállok tehát én is a sorba és megemlékezem a robbanásról, amelyben még a polgármester is megsérült. Történt mindez a millennium évében, 1896-ban.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az egykori klasszicista városháza. A detonáció a sarok közelében, a mai McDonald’s helyén történt
---
Július 30-án, csütörtökön délelőtt vásározók töltötték meg a teret. Aidinger János polgármester épp a hivatalába igyekezett, amikor az akkori – később épp a robbanásra hivatkozva lebontott – városháza földszintjén működő fűszerkereskedés berobbant. A néhány nappal később megjelenő, országos lap, a Vasárnapi Újság szerint sokan meghaltak és kétszázan megsebesültek. Már az akkori lapok is szerettek túlozni.
 
A detonáció miatt heten költöztek át a másvilágra és harminckilencen sérültek meg. A polgármestert a robbanás ereje messzire dobta, több hónapig lábadozott, ahogyan Ludvig Ferenc tisztifőorvos és több városházi főtisztviselő is. Sokan a lehulló üvegcserepektől sérültek meg, vagy a rájuk boruló vásári bodegák intézték el őket.
 
A robbanás oka Köszl János, fűszerkereskedő kapzsisága és nemtörődömsége volt. Akkoriban ugyanis lőport is árulhattak a vegyeskereskedések, de csupán két kilogrammot tarthattak a boltban. Köszl azonban a megengedett mennyiség százszorosát dugdosta a pult alatt. Mindezek tetejében még szivarozott is.
 
A Vasárnapi Újság említett száma tudni vélte, hogy a kirakatban még tűzijátékok is kellették magukat, amelyek a robbanás hatására sisteregve indultak útnak. Ugyanez a bulvárlap írta, hogy a kereskedő inasa és a boltban vásárló két cselédlány meghalt. A többi áldozat az utcán, a téren vásározók közül kerülhetett ki. A katasztrófát előidéző Köszl János súlyosan megsérült, de túlélte az esetet.
 
Vörös Márton sokat idézett munkájában, A Széchenyi tér regényében az olvasható, hogy Köszl csupán másfél év börtönbüntetést kapott. A szégyen azonban akkoriban még erősebb szerepet játszott a mindennapokban, így Köszl János a szabadulása után elbujdosott Pécsről.
vérebek

Címkék: baleset robbanás széchenyi tér városháza 1896 vasárnapi újság vörös márton köszl jános aidinger jános

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://verfagyasztopecs.blog.hu/api/trackback/id/tr784293568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása